EMC Services har i många år haft äran att hålla EMC-utbildningar för Volvo Cars. Nu när vi har en situation när de flesta arbetar hemma så kunde vårens utbildning för systemintegratörer inte hållas på ett traditionellt sätt. Vi fick dock en förfrågan om det gick att omvandla utbildningen och hålla den genom Microsoft Teams istället. Det tyckte vi var en intressant utmaning och vi satte igång ett arbete för att anpassa utbildning för att hållas på distans.

Utbildningen delades upp i ett antal kortare perioder och vi satte ihop en utbildningslokal för vår instruktör och en moderator för chatten. I kursen skulle vi förutom att rita på en tavla (nu en digital tavla och en pekskärm) även kunna visa labbdemonstrationer med en webbkamera.

En viktig aspekt är att få deltagarna lika aktiva som på de vanliga EMC-utbildningarna och nu kunde vi utnyttja att de satt framför en dator. Det togs fram frågor som kunde sändas ut till deltagarna under kursen och man kunde se deltagarnas svar i realtid. Detta var ett mycket bra sätt att under kursen se att alla hängde med och om någon del behövde förtydligas. Denna del var faktiskt mycket bättre än på en tradiotionell utbildning.

Efter en träningsrunda för ett mindre antal deltagare kunde kursen hållas för nästan 30 deltagare som kunde följa kursen hemifrån. Kursen gick väldigt bra och vi lärde oss mycket. Det kräver mer förberedelser att hålla en distansutbildning men samtidigt kan man hålla utbildningar för deltagare från många olika delar av världen samtidigt på ett enkelt sätt.

Efter kursen fick vi beröm deltagarna kände att de fick en bra utbildning även på detta nya sätt. Vi fortsätter att utveckla vårt kurskoncept och i stort sett alla våra utbildningar kan nu hållas på distans.