Häromveckan tillbringade jag några tidiga morgontimmar på en flygplats en bit bort. I brist på bättre förströelse fångade en låsenhet min uppmärksamhet. Den modellen hade en gång i tiden fått hjälp i EMC-labbet för att få ett drägligt produktliv – som lyckades efter lite barnsjukdomar. Strax efter passerar jag säkerhetskontrollen, även där igenkännande av utrustningen. Och skylten där framme, var det inte en sådan? Jodå, visst var det det. Och så fortsätter det.

Några flygtimmar bort från Sverige möter man på kort tid ett halvdussin produkter som har gått genom EMC-tester i labbet hemma. Dessa har kommit ut i världen och uppfyller viktiga funktioner såsom information, kommunikation och stöder trygghet, resande och handel. Att man har fått vara med om att säkerställa detta känns riktigt kul.

En sak värt att tänka på nästa gång du grubblar över att få ihop en bra testmatris och tidplanen är redan ansträngd: Det du gör kan bli relevant för många människor, lite varstans. Elektronik finns idag nästan överallt och vem gillar elektronik som inte fungerar som den ska?